Čo je akryl?

- 2022-07-07-

Akryl, tiež známy ako PMMA alebo plexisklo, je odvodený z anglického akrylátu (akrylový plast) a jeho chemický názov je polymetylmetakrylát. Akryl je dôležitý plastový polymérny materiál vyvinutý skôr. Má dobrú transparentnosť, stabilitu, krásny vzhľad a jednoduché spracovanie. Je široko používaný v stavebných materiáloch.

Vlastnosti akrylu

1. Má kryštálovú priehľadnosť, priepustnosť svetla je nad 92%, svetlo je mäkké, videnie je jasné a akryl zafarbený farbivami má dobrý účinok na vývoj farieb.

2. Akrylový plech má vynikajúcu odolnosť voči poveternostným vplyvom, vysokú tvrdosť povrchu a povrchový lesk a dobrý výkon pri vysokých teplotách.

3. Akrylový plech má dobrý spracovateľský výkon, ktorý môže byť tepelne tvarovaný alebo mechanicky spracovaný.

4. Priehľadná akrylová doska má priepustnosť svetla porovnateľnú so sklom, ale hustota je len polovičná v porovnaní so sklom. Navyše nie je krehký ako sklo a aj keď sa rozbije, nevytvoria sa z neho ostré črepy ako sklo.

5. Odolnosť akrylovej dosky proti opotrebeniu je blízka odolnosti hliníka, s dobrou stabilitou a odolnosťou proti korózii voči rôznym chemikáliám.

6. Akrylový list má dobrú potlačiteľnosť a striekateľnosť. Pri správnom procese tlače a striekania môžu akrylové výrobky získať ideálny efekt povrchovej dekorácie.

7. Odolnosť voči ohňu: Nie je samovoľne horľavý, ale patrí medzi horľavé produkty a nemá samozhášacie vlastnosti.